روستای کلاله در بخش کندوان ، کاللا
کاللا اسم روستایی در بخش کندوان، دهستان تیر چای شهرستان میانه می باشد که به صورت تغییر یافتهی کلاله به فارسی نوشته میشود.
«واژه کاللا در آثار باقی مانده از تمدن سومر چندین بار تکرار می شود. این واژه گاهی مستقل و گاهی نیز در ترکیب کلماتی مانند ایر کاللا به کار برده شده است. ایر کاللا به معنی خدای زیر خاک (زمین – م) میباشد که در آثار سومری جایگاه آن درون زمین است.»
از عهد باستان که انسان گاو را شناخته و به نیروی فوق العادهی او پی برده، سختترین کار کشاورزی یعنی شخم زدن زمین را با توسل به نیروی او انجام داده است. از آن زمان گاو بصورت مظهر زور و نیرومندی در آمده و حتی در تفکرات اساطیری، نیاکان ما زمین را بر روی شاخهای یک گاو عظیم الجثه تصور مینمودند. رگههای این تفکرات اساطیری تا به امروز نیز رسیده است بطوریکه به اعتقاد عدهای وقتی گاو نگهدارندهی زمین تکان میخورد زلزله روی میدهد.
«بایستی اضافه نمود که لغت ایر که در بالا اشاره شد به شکل ائر و یئر نیز مورد استفاده قرار میگیرد که در این صورت شکل ایر کاللا که همان بئر کاللا خواهد بود، (یئر= زمین) به مفهوم اصلی نزدیکتر مینماید.»
با توجه به مطالب فوق که ایر کاللا و بئر کاللا در تفکرات اساطیری خداوند و الهه زیر خاک بوده و در زیر زمین قرار داشته است و با توجه به اینکه نیاکان ما زلزله و تکان زمین را ناشی از تکان گاو نگهدارنده ی زمین میدانستهاند و با در نظر گرفتن تشابه لغوی واژههای کاللا و گله به نظر ما واژه «کله» که امروزه در زبان ترکی معنی «گاو میش نر، پر قدرت و زورمند » به کار میرود از همان واژهی قدیمی کاللا به مفهوم گاو نگهبان زمین گرفته شده است.
بنابراین به نظر نگارنده روستای کاللا، به مفهوم روستای الهه باستانی نگهدارندهی زمین میباشد